Američko Ministarstvo rada optužuje: Gugl žene plaća manje nego muškarce

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američko Ministarstvo rada optužuje tehnološkog giganta da pravi sistematske razlike. Kompanija negira ove tvrdnje.

Silicijumska dolina – sinonim za napredak, ravnopravnost, „diverzitet“… Ali, ne i za jednakost polova. Da li je Silicijumska dolina još jedno „igralište za dečake“? Postoje osnovane sumnje da jeste.

„US Department of Labor“ odnosno američko Ministarstvo rada optužilo je Gugl (Google) da sistematski plaća svoje žene zaposlene manje nego muškarce zaposlene. Kako Gardijan (Guardian) prenosi, ova nejednakost javlja se na svim nivoima kompanije, tako da ni direktorke nisu pošteđene.

Saslušanje i rasprava delovi su tužbe koja je podneta u januara od strane Ministarstva. „Analize Vlade pokazuju da je diskriminacija nad ženama u Guglu prilično ekstremna, čak i u ovoj industriji,“ rekla je Dženet Herold (Janet Herold), regionalni pravni zastupnik Ministarstva rada za „Gardijan“.

Gugl je negirao optužbe Ministarstva da postoji kompenzacija razlike. Kako se kaže u saopštenju, svake godine rade sveobuhvatnu analizu plate i nisu našli nikakvu razliku plata po polu. „To su neosnovane tvrnje koje smo prvi put čuli u sudu, Ministartsvo rada nije dostavilo nikakve podatke, niti prikazalo svoju metodologiju.“

Tokom proteklih nekoliko godina, tema kritika je da Silicijumska dolina neguje „kulturu bratstva“.

Jedno istraživanje iz 2016. godine pokazuje da kada se radi o platama žena, kompjutersko programiranje industrija je koja najviše nije fer u Americi. Mnoge velike tehnološke firme takođe nisu rešile ovo pitanje.

Žene čine 25.8 odsto Majkrosftove globalne radne snage, pokazali su podaci od kraja septembra. To ovog tehnološkog giganta stavlja iza Epla, Fejsbuka i Gugla. Ali sve tri kompanije imaju manje od 30 odsto žena kao radne snage.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.