Antić: Struje bilo i za izvoz

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zahvaljujući značajnoj proizvodnji uglja Srbija je ovog leta imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potrošnju, ali je imala i određene viškove za izvoz, kaže resorni ministar Aleksandar Antić.

Antić je za tv Pink rekao da je sušno leto povećalo probleme u regionu što je izazvalo deficit u hidrološkoj proizvodnji električne energije i dovelo do manjka u regionu i značajnog povećanja cene struje na berzi.

Prema njegovim rečima Srbija je bila dobro pripremljena za takve scenarije i iskoristila je činjenicu da ima masovnu proizvodnju uglja, pre svega u Kolubari.

“Dobrom organizacijom i žestokim radom rudara u Kolubari i Kostolcu to su rekordne proizvodnje uglja za ovaj period godine. Srbija je imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potršnju, ali imala je i određene viškove koje smo izvezli po ovim dobrim cenama”, kazao je Antić.

On je naveo da je prošle godine avgustovska cena struje bila oko 30 evra, a da je ove godine 60 evra.

“Srbija u julu i prvoj polovini avgusta izvezla struju od oko 160.000 megavat sati električne energije i tu struju prodala na berzi za nešto manje od desetak miliona evra”, rekao je Antić.

On je rekao da u regionu svi uvoze struju, sem Srbije i BiH. “Struja se najviše izvozi u Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju”, naveo je ministar rudarstva i energetike.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay