Atlantic Grupa Belgijancima prodaje dve fabrike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Atlantic Grupa je belgijskom Aminolabs Groupu odlučila da proda fabrike u Nemačkoj i Hrvatskoj, saopštili su juče iz ove kompanije napominjući kako vrednost transakcije iznosi do 200 miliona kuna (27 miliona evra).

U saopštenju koje prenose hrvatski mediji, u svrhu daljeg restrukturiranja i pojednostavljivanja poslovanja segmenta sportske i aktivne prehrane, te fokusa na vlastite brendove, Atlantic Grupa je odlučila da proda fabrike u Nemačkoj (Bleckede) i Hrvatskoj (Nova Gradiška) i s njima povezanu uslužnu proizvodnju za treće strane (private label) belgijskoj firmi Aminolabs Group.

Prodaja Atlanticovih fabrika ni na koji način nije poslovno uzrokovana situacijom u Agrokoru, uveravaju iz ove grupacije u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija. Tedeschi, navode hrvatski mediji,  poslednjih meseci je u javnim istupima oko krize u Agrokoru smirivao paniku među dobavljačima i isticao kako će se njegova kompanija znati nositi sa situacijom, jer “dobro upravlja rizikom i ne boji se posledica”.

Izloženost Atlantica prema Agrokoru nije takva da može ugorziti redovno poslovanje, kažu u Atlanticu, a odluka o prodaji fabrika sportske i aktivne prehrane rezultat je odluke grupacije da se koncentriše na jačanje vlastitih robnih marki. Stoga su s belgijskim partnerom, specijalizovanim upravo za uslužnu proizvodnju za treće strane, tzv. private label, dogovorili preuzimanje fabrike i tog segmenta proizvodnje, s tim da Atlantic zadržava svoje brandove (Multipower, Champ i Multaben) te će se u obe fabrike nastaviti s njihovom proizvodnjom.

Novcem od prodaje fabrika Atlantic namerava pre svega da smanji zaduženost kompanije, a čime bi je, kako ističu, ojačali za nova ulaganja, kako u organski rast, tako i nove akvizicije.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo