Banini ide na doboš, već ima zainteresovanih

PinterestFacebookTwitterShare

Bazična kikindska konditorska firma AD Banini, koja je od aprila 2016. u stečaju, prodaje se, odlučio je Privredni sud u Zrenjaninu, uz saglasnost Odbora poverilaca.

Cilj trgovinske transakcije je da se dođe do novog vlasnika, koji će oživeti proizvodnju u čuvenoj fabrici. To je jedini način da se ostvari profit i vrate dugovanja, koja su nezvanično premašila 40 miliona evra.

Konsultantska kuća iz Beograda, koju je angažovao sud, procenila je da je vrednost imovine Baninija oko 30 miliona evra. Početna cena kompletnog kapitala, kako zakon nalaže, biće 50 odsto od ove sume, što i nije veliki iznos koji bi stopirao trgovinu, zakazanu za 21. mart ove godine.

Nezvanično, ima dosta zainteresovanih kupaca, među kojima i stranih kompanija, koje su se i ranije interesovale za ovu poslovnu akviziciju, ali je dosadašnji menadžment prevođen tri decenije neprokosnovenim većinskim vlasnikom Radojkom Stanićem odbijao i samu pomisao da se tako nešto desi.

Na podužem spisku Baninijeve imovine su obe fabrike sa kompletnim postrojenjima i opremom. Tu je i poslovni prostor na više lokacija i komforan stan u Kikindi, 35,4 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vrbici, plac od 894 kvadrata u Bašaidu…

Izvor: Novosti