The Banker: Ruske banke povećale dobit za 369 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Sberbank

Ruske banke su znatno su poboljšale svoje pozicije na listi najvećih banaka, prenosi magazin The Banker koji je rusku Sberbanku rangirao kao lidera među bankama Rusije, Centralne i Istočne Evrope.

Sberbanka se podigla za 15 pozicija u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 36. mesto na listi najvećih svetskih banaka, prema rangiranju magazina.

The Banker je vodeći međunarodni magazin koji izveštava o poslovanju banaka. Lista “Top 1.000 World Banks” kreira se na godišnjem nivou i uključuje 1.000 najvećih banaka u svetu po kriterijumu osnovnog kapitala, koji se u Sberbanci povećao za 47 odsto u protekloj godini.

Ruske banke, zajedno s brazilskim i indijskim bankama, znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima magazina, ukupna dobit ruskih banaka povećala se za 369 odsto, odnosno na 14,6 milijardi dolara u 2016. godini.

Sberbanka je najveća banka u Rusiji i vodeća svetska finansijska institucija na ruskom tržištu.

Drži gotovo jednu trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog sektora, ključni je poverilac nacionalne privrede, ali i najveća štedna banka u Rusiji.

Centralna banka Ruske Federacije je osnivač i glavni deoničar Sberbanke, koja ima više od 135 miliona klijenata fizičkih lica, više od 4 miliona korporativnih klijenata u 20 zemalja i najveću distributivnu mrežu u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica.

Međunarodne operacije obuhvataju Veliku Britaniju, SAD, CIS, Centralnu i Istočnu Evropu, Indiju, Kinu, Tursku i druge zemlje.

Izvor: Seebiz

Foto: Sberbank