Besplatna zemlja mladim bračnim parovima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije, sa Odborom za selo SANU, razmišlja o novoj agrarnoj politici koja podrazumeva ustupanje bez naknade 25 do 50 hektara državnog zemljišta mladim bračnim parovima, kaže ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

“Nova agrarna politika i novi koncept regionalnog razvoja su dugoročna misija koja ima za cilj otklanjanje ključne pretnje po nacionalnu bezbednost, a to je depopulacija rubnih područja”, rekao je Krkobabić u Boru.

Prema njegovim rečima, problem nacionalne bezbednosti nastaje pojavom praznih sela, a njih ima i u Borskom okrugu i na jugu i jugoistoku zemlje. Dodao je da problem Srbije nije ulazak u EU već ponovni ulazak u sopstvenu zemlju, u sela iz kojih su ljudi otišli.

“Naš ključni zadatak je da pokušamo da zadržimo mlade na selu i da vratimo one koji su otišli u potrazi za poslom”, naglasio je Krkobabić i dodao da je na području Borskog okruga broj stanovnika u poslednjih 20 godina smanjen za trećinu.

Krkobabić je naveo da će zemlja zadržati mlade na selu ukoliko im ponudi mogućnost izbora, a jedna od mogućnosti je razvoj zadrugarstva.

On je istakao da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti 25 miliona evra za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Brost

    Ma nema problema za “rubna sela”. Eno Takovo, 100 km podno Beograda, prazno. Ali znače naši političari kako to da unovče. Nuklearnog otpada po Nemačkoj koliko hoćeš…