Bez promene referentne kamatne stope

PinterestFacebookTwitterShare

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 procenta.

Pri donošenju te odluke, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od tri procenta uz odstupanja od 1,5 procentnih poena u oba pravca, navodi se u saopštenju NBS.

Inflacija je od početka godine u granicama cilja, i u februaru je iznosila 3,2 odsto međugodišnje, a na takvo njeno kretanje, kako se objašnjava, pre svega je uticao oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016, kao i viši rast cena voća i povrća.

Iz centralne banke poručuju da će Izvršni odbor i u narednom periodu pažljivo pratiti kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED i ECB, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, ocenjuje NBS.

U saopštenju se ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Izvor: RTS, Tanjug