BiH dominira u korupciji

PinterestFacebookTwitterShare

Korupcija u Bosni i Hercegovini veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu.

Dnevno, prema procenama, proguta više od četiri miliona konvertibilnih maraka. Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM. To, praktično, znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM, piše Blic.

Stručnjaci upozoravaju da je korupcija, koja je duboko ukorenjena u sve pore društva, jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo.

Najveći problem je, međutim, što vlast u BiH još nije ni voljna ni spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovom negativnom pojavom. Pre svega zbog toga što su upravo lideri ključnih političkih partija ti koji, zbog svojih i interesa ljudi bliskih sebi, koče početak rešavanja ovog problema.

Rajko Kecman iz Udruženja građana “Tender” kaže da je korupcija najviše zastupljena u javnim nabavkama, u okviru kojih se godišnje realizuju 4 milijarde KM. Država dozvoljava da ogroman novac odlazi u privatne džepove, naglašava Kecman.

Portparol organizacije “Transparency international” Ivana Korajlić kaže da je korupcija uzrok kako nezaposlenosti i siromaštva, tako i svih drugih problema sa kojima se sistem suočava.

Ona utiče na nedostatak sredstava, proces zapošljavanja, političke dogovore, ekonomske reforme. Zbog ovolikog nivoa korupcije u BiH, ostali problemi postaju još veći. A ne mogu se rešavati, dok se ne reši korupcija, ističe Korajlićeva.

Za ovaj problem odgovorni su i građani, i to u pogledu sitne korupcije sa kojom se suočavaju. Navikli su da sistem funksioniše na koruptivnim osnovama, pa idu s pretpostavkom da je to normalno, kaže Korajlićeva.

Izvor: Blic