• English
X

Poslovne vesti

BILI, VIDELI: Uzaludan put u Poljsku zbog maline

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici malinara i Ministarstva poljoprivrede vratili su se iz Poljske, gde je trebalo da utvrde cenu srpskog voća, ali bez konkretnih rezultata.

Kako Novosti nezvanično saznaju, nikakvi konkretni dogovori na ovom putu nisu postignuti. Uz to, kvalitet srpske maline daleko je iznad one u Poljskoj.

Uz muku oko cene, malinari se ovih dana bore i sa sušom, jer je vrelina dodatno uništila rod. Otkupljivači sada daju, u zavisnosti od kvaliteta i regiona, od 100 do 150 dinara za kilogram.

Povezane vesti

Prema rečima Milana Radojičića, malinara iz Arilja, cena se kreće od 120 do 150 dinara, ali je suša u nekim krajevima uništila i više od 50 odsto roda. Branje nekih sorti je završeno, a sada stiže malina u brdovitim delovima. U dolini je gotovo završena berba.

Berači polako, ovih dana, prelaze u kupinjake, gde ova voćka polako pristiže. Na području Levča, berba je počela, i cena za sortu lohnes kreće se od 230 do 250 dinara. Ova kupina namenjena je najviše tržištu Rusije.

Inače, cena za kupinu čačanku je oko 40 dinara, a druge sorte, koje su u Rusiju išle za 200 dinara, kod nas plaćaju od 80 do 100 dinara. Da bi moglo da se preživi, kupina čačanka bi trebalo da košta minimum od 50 do 60 dinara. Seljaci vuku vodu, zalivaju, udarila suša i nadaju se nečemu, dok im drugi kroje sudbinu.

Na cenu kupine, smatraju stručnjaci, ove godine bi dodatno trebalo da utiče zalivanje, zbog sušne godine. Inače, veliki broj kupinjaka lane je ostao neobran zbog niske otkupne cene, pa se proizvođačima nije isplatilo da beru.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. pero

    U Poljskoj je malina na veliko 7,5-11 zlota tj. 215 – 328din – i to je pala cena. Vest u poljskim medijima od 10 jula. Neverovatno je da je cena otkupa maline duplo manja za manji urod od 50%. To nije tržišna ekonomija to je monopolska pljačka. Prošle godine ista situacija sa medom, nikad gori prinos nikad gora cena. Logično je da ako je prinos manji cena je veća! Naravno otkupljivači ucenju proizvođače i uvek nadju izgovor da se opravdaju. Elita je uništila industriju sad hoće da dokrajči i poljoprivredu… Ko zadnji ostane nek ugasi svetlo.

  2. Pingback: Dogovor podigao cenu maline za 10 do 20 dinara - Bizlife.rs