Biljka koja se lako gaji, a sve više koristi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukoliko razmišljate o poljoprivrednom biznisu, možda ne bi bilo loše imati u vidu rukolu, kulturu koja nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta, otporna je na niske temperature i može da se gaji tokom cele godine.

Rukola je kod nas manje poznato lisnato povrće koje se poslednjih godina sve više koristi za pripremanje ukusnih i pikantnih salata.

To je jednogodišnja zeljasta biljka čiji listovi imaju gorak ukus. Spada u grupu lekovitog povrća i stimulativno deluje na želudac i creva. Listovi sadrže vitamin C (100 do 200 mg/100 g), mineralne materije i vlakna.

Za rukolu se kaže da je skromna biljka. Nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature. Dobro podnosi sušu i osunčane terene, a može se gajiti i na vetrovitim terenima. Zato se može proizvoditi tokom cele godine.

Agrotehnika, takođe, nije zahtevna. Osnovnu obradu treba uraditi na dubini od 20 cm. Pošto se proizvodi direktnom setvom, zahteva kvalitetnu površinsku obradu. Vrlo sitno seme se seje sukcesivno, a setva počinje u martu i traje do oktobra.

Međuredni razmak je od 20 do 30 cm, a u redu 3 do 5 cm na dubini od oko 1 cm. Za jedan hektar potrebno je do dva kilograma semena. Nega useva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja. Ne trpi veće štete od bolesti i štetočina.

Listovi se mogu brati nakon 40 dana od setve, kada je rozeta lepo formirana. Na kvadratni metar prinos je do dva kilograma.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. dusan

    koja je otkupna/prodajna cijena po toni?