Blic: Kinezi preuzimaju RTB Bor uz “bolne” uslove

PinterestFacebookTwitterShare

Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen Bor, ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije, saznaje Blic.

Kako je potvrđeno Blicu iz dva međusobno nezavisna izvora (jedan iz diplomatskih izvora blizak najvišim zvaničnicima kineske ambasade u Beogradu, i drugi iz Vlade Srbije), u RTB Bor bi trebalo da uđe jedna od najvećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje.

Ime ove kompanije krije se kao najstrože čuvana tajna, a srpskoj strani je iz Pekinga naloženo da o tome ne sme da procuri nikakva informacija, verovatno iz bojazni da bi se firma mogla naći na udaru restriktivnih propisa EU, odnosno Evropske komisije.

Ipak, sa sigurnošću se zna da je reč o jednoj od najmoćnijih kompanija u Kini koja je po svim parametrima među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

Kako navodi jedan od sagovornika Blica, Srbiju na putu do konačnog rešenja za RTB Bor, koji je premijer Vučić označio kao svoju ekonomsku noćnu moru, čeka nekoliko bolnih i teških odluka.

Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB, koji se mere milijardama. Po svemu sudeći, Vlada će morati da otpiše sve dugove prema javnim preduzećima ili da, kao u slučaju smederevske Železare, ti dugovi papirološki ostanu da se vode na poseban privredni subjekt koji neće imati nikakve veze sa firmom koju će preuzeti Kinezi.

Takođe, Kinezi i insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB. Mislim da će to ići čak dotle da kineski kadrovi budu postavljeni ne samo na najviše pozicije u menadžmentu već i na niža rukovodeća mesta, navodi sagovornik.

Konačno, a to će za Vladu verovatno biti najteže, Kinezi traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

Vlada je u decembru raspisala javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju RTB Bor.

Ekonomisti: Lepa vest i manje zlo

“Ovo je najlepša vest u poslednjih mesec dana zato što Bor predstavlja rak-ranu privrede Srbije. Nije toliko bitno kakve će Kinezi biti gazde, već da se preseče što pre ta vrpca koja vezuje Bor za budžet i državne finansije.”

Bolno je što će biti otpuštanja, ali Bor ne može da se reši na način koji nije bolan”, kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

“Rešenje za RTB Bor je rešenje mnogih problema, ali ovo je biranje između dva zla. Veće je zlo ako se Bor ne proda, a manje je ako se proda pa nam ostanu dugovi koje će država morati da rešava. Zbog organizacije i poslovanja ovo preduzeće je rupa bez dna.”

Što se tiče otpuštanja, pitanje je koga će otpuštati. Kinezi gledaju na to koliko će imati proizvodnje, pa po tome i koliko će im radnika biti potrebno. Kada vam neko spasava firmu, ne možete birati uslove, navodi ekonomista Dragovan Milićević.

Izvor: Blic