BLUMBERG: Srpska ekonomija 43. najinovativnija na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je zauzela 43. poziciju prema Blumbergovom indeksu najinovativnijih ekononomija za 2017. godinu među 50 zemalja sveta, čime je napredovala za jedno mestu u odnosu na prošlu godinu.

Najinovativnija svetska ekonomija je i ove godine Južna Koreja, pokazuje Blumbergov indeks, koji meri koliko privrede koriste inovativne faktore među kojima su ulaganje u istraživanje i razvoj i koncentracija visokotehnoloških kompanija.

Južna Koreja ostaje u svetskom vrhu zahvaljujući najboljim pokazateljima u području ulaganja u razvoj i istraživanje, proizvodnji sa dodatom vrednošću i patentnoj aktivnosti, dok je među prvih pet u svetu po brojnosti visokotehnoloških kompanija, visokom obrazovanju i brojnosti istraživača.

U prvih pet najinovativnijih država sveta nalaze se i Švedska (2. mesto), Nemačka (3), Švsjcarska (4) i Finska (5), a u prvih 15 dominiraju nordijske zemlje.

Najveći ovogodišnji gubitnik Blumbergovog indeksa inovativnosti je Rusija, koja je potonula za 14 mesta na 26. poziciju.

Pritisnuta sankcijama i učincima niskih cena energenata zadnjih godina, prošlogodišnje solidno rusko izdanje na području proizvodnje i produktivnosti ove godine se znatno pogoršalo, navodi Blumberg.

Znatan pad na zabeležio je i Japan, sa 4. na ovogodišnje 7. mesto, a potom Hrvatska, za tri mesta, s prošlogodinje 38. na 41. poziciju.

Blumberg je rangiranje započeo s više od 200 ekonomija, ali države koje nisu objavile podatke za najmanje šest od sedam kategorija koje se mere bile su eliminisane, tako da je lista obuhvatila 78 država sveta. Na kraju je kreiran indeks 50 najinovativnijih.

Izvor: Seebiz, BIZLife