Brnabić: Neke samouprave će zapošljavati

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Neće biti linearnog smanjivanja broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ističući da će u pojedinim opštinama biti dozvoljeno zapošljavanje.

Prema njenim rečima, linearno smanjivanje iz 2015. godine dovelo je do toga da pojedine opštine imaju ispod optimalnog broja zaposlenih, te da će zbog toga njima biti omogućeno novo zapošljavanje.

Kako je dodala, ima i onih samouprava u kojima je prevelik broj zaposlenih čak i dvostruko iznad maksimalnog broja i u kojima će optimizacija biti sprovedena postepeno do 2020. godine.

“Postoje lokalne samouprave koje su bile već racionalizovane. Smanjili su broj zaposlenih bili su na svom optimumu, a odlukom o linearnom smanjivanju neke od najboljih lokalnih samouprava sm kaznili”, rekla je Brnabić.

Ona je kao primer lokalnih samouprava koje imaju ispod optimalnog minimuma zaposlene, a dobro rade navela Pirot i Paraćin, dok je u one sa prevelikim brojem zaposlenih uvrstila Smederevsku Palanku i Prokuplje.

Brnabić je kazala da će Ministarstvo zajedno sa generalnim Sekretarijatom Vlade Srbije započeti zajednički proces konsultacija sa lokalnom samoupravama i organima državne uprave o broju zaposlenih, kako bi doneli odluku o maksimalnom broju zaposlenih za 2017. godinu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP