Čadež: Srbija pregovara o projektima “teškim” 1,3 milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija trenutno pregovara sa stranim kompanijama o 53 projekta koji bi trebalo da obezbede 30.000 novih radnih mesta i investicije vredne 1,3 milijarde evra, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

“Radi se o realnim projektima, o novim radnim mestima širom Srbije”, rekao je Čadež, navodeći da na tome rade kabinet predsednika Republike, Razvojna agencija Srbije (RAS) i PKS.

Čadež je u Nišu posle potpisivanja ugovora između Ministarstva privrede i nemačke kompanije Gramer o podsticajnim sredstvima za otvaranje novih 450 radnih mesta, pozvao i domaće privrednike da preko komore koriste programe Ministarstva i RAS za nove investicione projekte.

“Sve je više domaćih kompanija koje to rade, dobijaju ovu vrstu podrške, razvijaju svoje poslove, izlaze na nova tržišta i razvijaju svoje poslovanje”, rekao je Čadež.

Čadež podseća da Privredna komora takođe povezuje privrednike sa partnerima u inostranstvu i novim investitorima koji dolaze, navodeći primer kompanije Cumtobel.

Do sada je kroz selekciju te kompanije za dobavaljački lanac prošlo 50 domaćih fitmi, a 17 ih trenutno pregovara o sklapanju ugovora, zaključio je Čadež.

Ugovor sa Gramerom potpisali su ministar privrede Goran Knežević i direktor nemačke kompanije Pjer Luiđi Đioni.

Knežević je naveo da je potpisan ugovor o reinvestiranju i da je investicija vredna više od četiri miliona evra.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Pixabay