CBCG menja stav o ograničavanju kamatnih stopa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako je više godina preporučivala Vladi da se ograniče kamatne stopa i uputila izvršnoj vlasti predlog zakona kojim se utvrđuje njihova gornja granica, Centralna banka Crne Gore (CBCG) sada smatra da to nije potrebno.

Iz CBCG objašnjavaju da su takav stav iznela u periodu kada su kamatne stope bile visoke.

“Poslednjih godina imamo značajnu tendenciju pada kamatnih stopa, tako da u ovom trenutku ne vidimo potrebu za ograničavanjem. Pažljivo ćemo pratiti situaciju i u slučaju eventualnih poremećaja razmotriti potreban set mera”, kazali su Vijestima iz CBCG.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u zaključcima prilikom nedavnog boravka u Crnoj Gori naveo da “misija podržava nameru državnih organa da ne posežu za uvođenjem gornjih granica za kamatne stope, jer bi te mere mogle da imaju neželjene posledice”.

Iz Ministarstva finansija objašnjavaju da Programom rada za ovu godinu nijesu predvideli donošenje tog zakona. Na pitanje Vijesti da li podržavaju stav MMF, odgovorili su da je CBCG “pozvanija institucija za iznošenje stava po tom pitanju”.

“Ministarstvo finansija je zainteresovano za aktivnosti u cilju povećanja kreditne aktivnosti banaka i što niže kamatne stope”, kazali su u tom Vladinom resoru.

Guverner Radoje Žugić je početkom marta rekao da je slabost bankarskog sistema, između ostalog, relativno visok nivo kamatnih stopa, iako su one na istorijskom minimumu.

Prema poslednjim objavljenim podacima CBCG, prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa (sa svim troškovima) na novoodobrene kredite iznosila je u novembru prošle godine 6,98 odsto, a ista kamata na ukupne kredite 7,55 odsto.

Iz CBCG je ranije objašnjeno da institut ograničenja kamatnih stopa ima široku primenu u praksu, te da podaci iz istraživanja Svetske banke iz oktobra 2014. godine pokazuju da 76 zemalja u svetu ograničavaju nivo kamatnih stopa.

Izvor: SEEbiz, Vijesti

Foto: Pixabay