Ceh Bregzita 60 milijardi evra?

PinterestFacebookTwitterShare

U sredu 29. marta, britanska premijerka Tereza Mej zvanično će proglasiti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora.

Nakon zvanične najave početka Bregzita, započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije.

Glavno pitanje pritom glasi koliko Britanci moraju da plate za razvod, a već se spominje suma od 60 milijardi evra, koju Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji.

Velika Britanija svake nedelje uplaćuje u Brisel 350 miliona funti. To navodno rasipanje novca, zagovornici Bregzita su, tokom kampanje za referendum o izlasku iz EU, svakodnevno kritikovali. To je podatak koji se zadržao, iako su se zagovornici EU žalili da ta svota ne uzima u obzir popust koji imaju Britanci, niti to koliko zemlja dobija iz briselskih blagajni.

Odluku glasača koji su podržali Bregzit, premijerka Tereza Mej interpretira na sledeći način: “Verujem da su oni vrlo jasno pokazali da ne žele da i dalje, godinu za godinom, plaćaju enormnu svotu za Evropsku uniju.”

I njena vlada i Gornji dom Parlamenta angažovali su pravnike da provere pravno stanje i – došli su do sledećeg zaključka: čim Velika Britanije istupi iz EU, ona više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji.

Velika Britanija je trenutno, nakon Nemačke, drugi najveći neto-platiša. Evropska unija u celini ili zemlje-članice pojedinačno, mogle bi da tuže London ukoliko ne podmiri račun za izlazak iz Unije.

Verovatno će sukob oko novca biti tema tek na samitu Evropske unije krajem 2018. ili početkom 2019. godine – nakon celonoćne partije pokera.

Izvor: DW, Agencije