Čuveni arhitekta: Zbog “Beograda na vodi” neko će ići i u zatvor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, www.mc.rs

Čuveni beogradski arhitetka Branislav Jovin izjavio je za Kurir da će “zbog kriminala oko projekta Beograd na vodi neko morati da odgovara i da ide u zatvor”.

Jovin, koji je član Akademije arhitekture Srbije i 60 godina se bavio urbanizmom Beograda, a 1968. godine dobio Oktobarsku nagradu za Savski kej, rekao je da je Beograd na vodi van svih planova i da je njime “neko prodao suvernitet i teritorijalni integritet Srbije”.

Po svim planovima, na području Savskog amfiteatra je predviđenja izgradnja objekata od javnog značaja – muzeja, pozorišta, nešto dostupno svim Beograđanima, a ne objekti za stanovanje, jer je to suviše ekskluzivno mesto, rekao je Jovin.

Branislav Jovin (foto: Medija Centar Beograd)

Branislav Jovin (foto: Medija Centar Beograd)

Taj prostor, dodao je on, se čuvao jer je bila u toku izgradnja železničke stanice u Prokopu, pa se čekalo da se tamo prebaci železnica i da se onda tu grade objekti javne namene, objasnio je on.

To što smo besplatno ustupili na korišćenje oko 116 hektara u priobalju nema nigde u svetu, ocenio je Jovin.

To je zloupotreba vlasti, neko će za to odgovarati, to nije vlasništvo stranke, jednog čoveka, rekao i Jovin i podsetio da investitor u narednih 30 godina tu može da gradi šta mu padne na pamet i da ne traži dozvolu.

Prema njegovim rečima, i ulaganje u infrastruktru koje mi plaćamo biće više od sume koju oni pominju, a neće ni moći da se završi do kraja 2019. “pa ćemo Arapima morati da plaćamo i penale”.

Jovin je upozorio i da se urbanističke greške teško ispravljaju, mogu se popraviti posle 100 godina ili ih može popraviti zemljotres.

Izvor: Kurir

Foto: Beta, www.mc.rs

Komentari 1

  1. jasna

    Kasno…tek ćemo videti koliko će štete biti od vldavine SNS-a.