D&B o Srbiji: Stabilan rejting i umerini rizik poslovanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bonitetska agencija Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet) Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom.

Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija. Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije ima BiH kao zemlja vrlo visokog rizika.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

U junskom izveštaju Dan i Bredstrita se navodi da će se internet infrastruktura u Srbiji ubrzano razvijati zbog potpisivanja ugovora između Vlade Srbije i kineske kompanije Huavej (Huawei) o izgradnji nove, brze mreže.

“Politička perspektiva Srbije ugrožena je rastućim intencijama za ujedinjenje različitih etničko-albanskih teritorija na Balkanu”, procenuje agencija i podseća da su u poslednjih nekoliko nedelja, lideri Albanije i Kosova pretili su da će ujediniti svoje zemlje ako ne budu integrisani u EU.

Ukazuje se i da zabrinjava i situacija da bi se i Makedonija mogla razdvojiti na albanski i makedoniski deo nakon uključivanja albanskih stranaka u novu vladu koja zahteva stvaranje dvonacionalne države.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay