D&B: Srbija i dalje u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) saopštila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

U istoj grupi u regionu su i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Dan i Bredstrit u aprilskom izveštaju predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2017. godini biti tri odsto, a u idućoj godini 3,3 odsto i da će glavni pokretač rasta biti investicije i bolji kreditni uslovi.

Navedeno je da su investicije u Srbiji rasle po godišnjoj stopi od 2,6 odsto, a da je priliv stranih direktnih investicija u 2016. godini iznosio 1,9 milijardi evra.

“Izvor rasta BDP-a Srbije biće i neto izvoz i rast potrošnje javnog sektora. Izvoz robe i usluga raste po godišnjoj stopi od 13,8 odsto, zahvaljujući povećanom potražnjom za srpsku robu u Nemačkoj i Austriji i stalnom širenju izvozno orijentisanog proizvodnog sektora Srbije”, ocenili su analitičari Dan i Bredstrita.

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay