Direktor Rajanera: Bregzit najveće ekonomsko samoubistvo u istoriji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izvršni direktor niskobudžetne avio-kompanije Rajaner (RyanAir), Majkl O’Liri (Michael O’Leary), nazvao je Bregzit “najvećim ekonomskim samoubistvom u istoriji” i upozorio je na mogućnost potpunog ukidanja letova između Velike Britanije i Evropske unije.

O’Liri je zajedno s nizom visokih zvaničnika i avio-kompanija učestvovao u raspravi u Evropskom parlamentu o mogućim posledicama Bregzita na avioindustriju.

Ocenio je da ukoliko ne bude postignut sporazum između dve strane, postoji “realna šansa” za “potpuno ukidanje letova između Velike Britanije i Evropske unije na nekoliko dana, nedelja ili meseci”.

Britanija bi iz Evropske unije trebalo potpuno da se povuče do kraja marta 2019.

Visoki zvaničnici traže da se dve strane što pre dogovore oko avioindustrije, u kojoj se karte prodaju i do godinu dana unapred.

O’Liri je rekao da je nakon sastanaka s zvaničnicima britanske vlade, na kojima se raspravljalo o tom problemu, stekao utisak da vlada “nema pojma” te da se “London samozavarava”.

Istakao je da je, ukoliko do jeseni 2018. ne bude postignut čvrst dogovor, spreman da otkaže sve letove prema i iz Velike Britanije u 2019.

Izvor: N1

Foto: Pixabay