• English
X

Poslovne vesti

Dizelašima u EU odbrojani dani

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropski parlament usvojio je strože propise koji imaju za cilj da spreče ponavljanje Folksvagenovog skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova.

Za Nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 evra po vozilu, glasalo je 585 poslanika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi Rojters.

“Nove mere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, alisam prilično uverena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti”, izjavila je evropska komesarka za industriju Elizabeta Bjenkovska.

Prema novom zakonu, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.

Zvanični Brisel će, takođe, dobiti ovlašćenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja. Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finalizovan u pregovorima evropskih parlamentaraca, EK i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal sa VW iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom sveta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmenu propisa u vezi načina na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.

Povezane vesti

Tužni epilog jedne afere (VIDEO)

Nemački automobilski gigant Folksvagen (VW) je u fazi otkupa automobila zahvaćenih najvećom aferom u istoriji kompanije, a snimak osvanuo na interentu na

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Pixabay