Dogovor sa SAD: Dojče banka plaća 7,2 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Američko Ministarstvo pravosuđa sklopilo je nagodbu sa Dojče Bankom (Deutsche), prema kojoj se nemačka banka zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti obavezala da plati ukupno 7,2 milijarde dolara.

Iznos obuhvata novčanu kaznu od 3,1 milijardu dolara i 4,1 milijarde namenjenih vlasnicima hipotekarnih kredita i lokalnim zajednicama za potrebe lakše otplate dugovanja, odnosno finansiranja cenovno prihvatljivog stambenog zbrinjavanja širom SAD.

Dojče Banka će iznos od 4,1 milijardu dolara morati da platiti kroz period od pet godina, objavilo je američko Ministarstvo.

Iznos od 7,2 milijarde dolara trenutno je najveća kazna koju pojedinačna banka mora da plati zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti, ali je i upola manji od početno traženog iznosa.

DB je bio optužen da je obmanjivao ulagače, prikazujući hartije od vrednosti bazirane na hipotekarnim kreditima kao sigurno ulaganje.

Urušavanje američkog tržišta nekretnina prouzrokovalo je globalnu finansijsku krizu i američke vlasti od tada nastoje da utvrde pravnu odgovornost banaka koje su izdavale rizične hartije od vrednosti bazirane na hipotekarnim kreditima.

Do sada su tri najveće američke banke postigle nagodbu s Ministarstvom pravosuđa – Banka Amerike kažnjena je sa 16,7 milijardi, JPMorgan sa 13 milijardi, a Sitibank sa sedam milijardi dolara.

U decembru su američke vlasti pokrenule postupak i protiv britanske banke Barclays.

Izvor: Seebiz