Dok se dogovore oko cene, malina se “osušila”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da bi u petak trebalo da se održi sastanak proizvođača tog voća i predstavnika Vlade Srbije kako bi uporedili otkupne cene malina u Poljskoj i u Srbiji, ali da je kasno jer je suša uništila rod.

On je za agenciju Beta rekao da se delegacija proizvođača maline, predstavnika države i vlasnika hladnjača, koja je pre dva dana otputovala u Poljsku da proveri kolike su cene tog voća, vraća u Beograd.

“Sutra bi trebalo da imamo novi sastanak u Vladi Srbije, ali je suša uništila dobar deo roda malina i za branje je još preostalo deset do 20 odsto”, rekao je Radović.

On je istakao da je na njegovoj plantaži preostalo da se obere desetak odsto tog voća i da će se sada videti da li će ekstremno smanjena ponuda da podigne cenu malina ili će i dalje biti minimalne zato što su se tako dogovorili hladnjačari.

Slična je situacija i sa kupinama, jer iako je berba počela ovih dana, vlasnici hladnjača još ne nude otkupnu cenu.

Predsednik Udruženja proizvođača kupina za istočnu Srbiju Goran Stančić rekao je da se do sada obrane kupine predaju vlasnicima hladnjačama bez ikakve ugovorene cene.

“Berba je počela pre sedam dana i kupine moramo da predamo vlasnicima hladnjača jer ne možemo na drugi način da ih sačuvamo, a oni se još dogovaraju koju cenu da nam ponude i kažu da ćemo čekati još bar nedelju dana”, rekao je Stančić.

Na kupinama može da se zaradi, kako je rekao tek ako cena bude oko jedan evro za kilogram, posebno ove godine zbog povećanih troškova za zalivanje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine je u tridesetak zemalja pa čak i Australiju izvezeno nešto više od 22.000 tona kupina i ostvaren je devizni priliv od 27 miliona evra.

Srbija je 2014. godine izvezla preko 21.000 tona kupina i ostvarila devizni priliv od 30 miliona evra od čega je u Nemačku izvezeno 7.044 tone što je vredelo 8,7 miliona evra.

Od poslednje tri godine najbolja je bila 2015. godina jer je stranom tržištu prodato 26.000 tona što je vredelo 36 miliona evra, od čega najviše Nemačkoj, 8.200 tona za deset miliona evra.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay