Država časti najveće dužnike?

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije neurednim poreskim platišama za rudnu rentu produžila rok za izmirenje svojih dugova sa 12 na 24 meseca, saznaje Blic.

Drugim rečima, odložila im je plaćanje za još godinu dana pa će tako državna kasa u ovom periodu ostati uskraćena za skoro 80 miliona evra, koliko 22 državne i privatne kompanije duguju po ovom osnovu.

Ova privilegija im je omogućena izmenom Uredbe o uslovima odlaganja duga po osnovu naknade i korišćenja mineralnih sirovina, koja je doneta nedavno, a kojom se praktično časte najveći dužnici, a to su RTB Bor (direktor Blagoje Spaskovski), Resavica (direktor Stevan Dželatović) i Miroslav Bogićević, odnosno Rudnik Lece.

Njima je, naime, kao kompanijama sa najvećim dugovanjima, učinjena usluga jer im je produžen rok za izmirivanje obaveza za još 12 meseci.

Tako je Vlada po ko zna koji put izašla u susret onima koji imaju najveće obaveze prema državi, jer je Uredbom omogućila privilegije da svi oni koji državi duguju preko 24.000.000 dinara, obaveze mogu sada da isplate u 24 mesečne rate i to od dana podnošenja prijave za reprogram.

Oni koji duguju državi do ovog iznosa jer svoje obaveze treba da izmire u 18 rata, dok za one koji za rudnu rentu duguju do 12.000.000, ostaje reprogram na 12 meseci.

Izvor Blica iz Vlade tvrdi da je do ove promene došlo kako bi se dala još jedna šansa dužnicima, koji svoj dug nisu izmirili po ranijim kriterijumima.

Ovim rešenjem se nastavlja favorizovanje neurednih platiša, što nije dobro. Sumnjam da će država uspeti da naplati ovaj dug pa će verovatno i to platiti građani Srbije, kojima se na kraju ispostavi ceh za sve promašaje partijskih direktora, kaže za Blic profesor Ljubomir Madžar.

Država je do sada uspela da naplati samo simboličnu sumu od najvećih dužnika, kakvi su RTB Bor, Resavica, Lece, iako je po Zakonu o rudarstvu trebalo da inkasira sedam odsto prihoda, piše BLIC.

Izvor: Blic

Komentari 4

 1. Dr Miggyy

  RTB Bor, kao državno preduzeće, duguje državi 9,7 milijarde dinara, za struju oko pet milijardi, pri tome još država upumpava godišnje više od sto miliona evra. Pri tome, čelnik RTB Bor Spaskovski je mezimac sadašnjim i ranijim vlastima. Kako je Spaskovski obezbedio takav status? O dugovanjima prema državi, ma kakva su to dugovanja, koje dete-mezimče vraća roditeljima pare za odgajanje(?), pa neće ni Spaskovski, tj, RTB Bor. Međuvremeno država je otpisala svom mezimcu devetsto miliona evra i zapisala taj dug na grbači građana. Država najbolje je da preuzme sve sadašnje i buduće obaveze RTB Bor, a Spaskovski samo neka rukovodi bez efekata, a sa nesagledivim posledicama, on je mezimac vodećih ljudi u Srbiji.

 2. Bor Boranin

  PENZIONERI SVE PLAĆAJU

  Vučić neka toleriše B. Spaskovskom (RTB Bor), M.Bogičeviću (rudnik Lece), Đelatoviću (Senjski rudnik) i drugima, ne plaćaju rudarsku rentu (ukupno 80 miliona evra), struju i još mnogo toga. Dobro je što Vučić ima penzionere, kojima bezdušno otima penzije (oko 31milion evra mesečno) i pokriva gubitke svojim pulenima, normalno iz ličnog interesa, ne iz interesa penzionera.

 3. Dr Miggyy

  Poslodavci utajili poreza od 200 milijardi dinara. RTB Bor, Lece i Senjski rudnici duguju državi 80 miliona evra za rudarsku rentu, ne plaća se struja, tu su još tajkuni. Bez stida Vučić otima penzije, a mogao je da plati agencijama na milione evra iz budžeta da ga hvale u inostranstvu Sumnja se da je uplatio dva miliona evra Klintonovoj fondaciji. Nama šalju izvršioce za dugovanja od 1000 dinara, a država se solidariše sa lopovima, kriminalcima i tajkunima. Zato nam je standard najniži.

 4. jasna

  A vi dragi gradjani i dalje ovako pomahnitalo i bez trunke pameti
  glasajte za takve. Bliži su nam grobovi nego bolji život.
  A mladi neka i dalje beže odavde iz ove jazbine pokvarenih
  i alavih političara.