Država duguje privredi 100 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstva i ustanove čiji je osnivač država duguju privredi za obavljene usluge ili isporučenu robu gotovo 13 milijardi dinara, ili oko 100 miliona evra, pokazuju poslednji podaci sa sajta Ministarstva finansija.

Iako su među dužnicima policijske uprave, škole, fondovi, domovi za stare i ustanove kulture, računi koje oni još nisu platili deluju benigno u odnosu na obaveze koje su evidentirane kao stavka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, piše Danas.

Naime, domovi zdravlja, klinički centri, bolnice i apoteke svojim dobavljačima nisu isplatili na vreme ukupan iznos od 12,8 milijardi evra. Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza koji propisuje rok od 60 dana za regulisanje plaćanja u komercijalnim poslovima, usvojen je početkom 2013. i očekivalo se da će staviti tačku na dugove javnog sektora, koji privredniku ne može duže od 45 dana da drži fakturu u fioci. Izuzetak su zdravstvene ustanove čiji je osnivač država, koje plaćanje mogu da odlože do 90 dana.

Međutim, i taj dvostruko produženi rok nije bio dovoljan a problem nagomilanih dugova u tom sektoru postoji već decenijama. Do prošle godine, obično ih je „pokrivala“ država, ali je onda pre nekoliko meseci saopštila da to više neće činiti i „vruć krompir“, bar kada su u pitanju najveći dužnici, apoteke, prenela na lokal.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay