Državni dug Crne Gore raste uprkos štednji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Državni dug Crne Gore na kraju marta je iznosio 2,4 milijarde evra ili 64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i veći je u odnosu na isti period prošle godine za 66 miliona evra, pokazuju podaci crnogorskog Ministarstva finansija.

Javni dug Crne Gore je poslednjih godina dupliran, te su medjunarodne finansijske institucije i Evropska komisija tražili od Vlade da konsoliduje javne finansije, smanji dug i deficit budžeta.

Kada bi u državni dug bio uračunat i dug opština, u iznosu od 150 miliona evra, javni dug na kraju marta iznosio bi 68 odsto BDP-a.

Država najviše duguje bankama. Samo u poslednja tri meseca država je duplirala dug kod domaćih banaka, sa 60 na 123 miliona evra.

Spoljni dug Crne Gore iznosi 53 odsto BDP-a, a unutrašnji oko 13 procenata BDP-a.

Vlada se budžetom za ovu godinu odlučila na smanjenje plata funkcionerima i socijalnih naknada, i na povećanje akciza za gorivo, a do 2019. godine namerava da skoro prepolovi budžetski deficit sa 6,1 na 3,8 odsto BDP-a.

Ranije je saopšteno da će Vlada, ukoliko mere štednje ne daju rezlultate, do kraja juna predložiti novi plan za smanjenje javnog duga ispod 60 odsto BDP-a.

Izvor: BIZLife/Beta

Foto: Pixabay