Dve meseca bez primanja i ukida se dozvoljeni minus

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sugrađanin B. Ć. bio je neprijatno iznenađen kada mu je banka kod koje ima tekući račun ukinula dozvoljeni minus dok je po prestanku radnog odnosa čekao penziju, piše Politika.

„Ne razumem takvo ponašanje. Pa ja ću penziju dobiti. Uplata nije bilo samo dva meseca“, kaže B. Ć.

Slična iskustva imali su i drugi, pogotovo oni koji su ostali bez posla pa im je tako propao plan da uz malu pomoć banke, do nalaženja novog posla, prebrode to neveselo razdoblje.

Anketa po bankama pokazala je da su pomenuta dva meseca bez primanja bankama „dovoljna” da klijentima ukinu tu uslugu, ali da one ne rade ništa što ugovorom o dozvoljenom minusu nije predviđeno. Naime, da bi dobio mogućnost da koristi dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, kako se još drugačije naziva dozvoljeni minus, klijent sa bankom sklapa ugovor. Ukoliko se neka od ugovorenih stavki, poput redovnog mesečnog priliva, promeni, banka ima pravo da raskine ugovor.

Međutim, neke banke se ne pridržavaju rigorozno tih odredbi i takvog klijenta „ne diraju” sve dok on ne sklizne u nedozvoljeni minus. Takvo prekoračenje se računa u docnju i evidentira ga Kreditni biro što znači da za sobom povlači za klijenta sankcije poput onih da ne može da dobije kredit, čekove, piše Politika.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay