• English
X

Poslovne vesti, Vesti dana

Džek Ma u Davosu: Zašto su Amerikanci LJUTI na svoje kompanije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta / Laurent Gillieron/Keystone via AP

Jedan od gostiju drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bio je Džek Ma, osnivač Alibabe, koji je u veoma zanimljivom intervjuu govorio o globalizaciji, posebno o američkom odnosu prema njoj.

„Američke internacionalne kompanije napravile su milione i milione dolara od globalizacije, ali to bogatstvo nikada nije bilo pošteno raspoređeno, što objašnjava i ljutnju koju oseća američko stanovništvo,“ rekao je Ma i dodao da je mišljenje da druge zemlje “kradu američke poslove”, u stvari američka strategija, jer oni „ne distribuiraju novac na pravi način“.

Ma smatra da umesto barijera kada je trgovina u pitanju, SAD treba da radi na reformisanju globalizacije.

„Verujem da je globalizacija dobra, ali mora da bude poboljšana. Ona treba da bude inkluzivna globalizacija,“ rekao je Ma, jer, kako kaže, u poslednjih 30 godina američke kompanije zaradile su ogroman novac, a problem je u tome gde je taj novac otišao.

„Kada slušam o Americi, samo čujem Silicijumska dolina i Vol Strit. Novac ide u Vol Strit. I onda se desi finansijska kriza 2008. godine, i veliki deo tog novca jednostavno nestane,“ kaže kineski biznismen i dodaje da bi kompanije trebalo da ulože u svoj narod i poprave njihov život.

On je takođe rekao i da je kao Kinez ponosan na reči kineskog predsednika Si Đinpinga koji je najavio da će se Kina u sledećih 10 godina preorijentisati sa izvoza na uvoz, a prema rečima Džeka Maa to će biti velika promena kako za Kinu tako i za svet, ako se desi.

Povezane vesti

DAVOS 2017: Najbolji govori I dana

Izdvajamo neke od najboljih govora sa I dana sa Svetskog ekonomskog foruma (DAVOS 2017.): Šakira o ranom obrazovanju Muzičarka i ambasadorka dobre

Izvor: BIZLife

Foto: Beta / Laurent Gillieron/Keystone via AP

Piše: M.M.