EBRD prodala svoj udeo u Agri Europe grupi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je prodala vlasnički udeo u kompaniji Agri Europe, vodećoj agribiznis grupi koja je registrovana na Kipru a uglavnom posluje u Srbiji i u Ukrajini.

EBRD je postala deo vlasničke strukture kompanije 2013. godine investicijom od 50 miliona evra kako bi podržala ekspanziju poslovanja u poljoprivredi i mesnoj industriji, kroz ulaganje u infrastrukturu silosa, poljoprivredne opreme i finansiranje obrtnih sredstava.

Agri Europe je, kako se navodi, u privatnom vlasništvu i jedna od najvećih agribiznis kompanija na Balkanu koja posluje u sektorima mesne i šećerne industrije, kao i u poljoprivredi.

Kompanija se sastoji od firmi MK Grupa, Karneks, Sunoko i AgroInvest.

Regionalni direktor EBRD za sektor agribiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi Miljan Ždrale izjavio je da će EBRD nakon izlaska iz vlasničke strukture, ostati u bliskom kontaktu sa kompanijom i izvršiti pregled odabranih investicionih predloga, koji zadovoljavaju standarde EBRD za dati sektor i region.

On je izrazio očekivanje da će se saradnja i ubuduće nastaviti na novim projektima.

Predsednik Borda direktora Agri Europe Miodrag Kostić, koji je bio uključen u višegodišnju saradnju sa EBRD je rekao da je EBRD je podržavala razvoj kompanije tokom proteklih 10 godina.

“Radeći zajedno, dostigli smo napredak u različitim oblastima poslovanja i korporativnog upravljanja, stvarajući tako solidnu bazu za budući dugoročni rast”, rekao je on.

Kako se navodi u saopštenju, samo u agribiznis sektoru, EBRD je od 1991. godine do sada uložila više od sedam milijardi evra kroz 450 projekata u zemljama u kojima posluje.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay