EBRD uskoro sa dinarskim kreditima za firme

PinterestFacebookTwitterShare

Potpisan Memorandum koji će Evropskoj banci za obnovu i razvoj omogućiti da u Srbiji kreditira mala i srednja preduzeća u lokalnoj valuti.

Memorandum su u petak potpisali ministar finansija Dušan Vujović, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg.

Dokument omogućava da EBRD sredstva prikupljena emisijom dinarskih obveznica počne da koristi za program finansiranja u lokalnoj valuti, što će dodatno učiniti dinarske zajmove pristupačnijim za lokalne kompanije.

Berg je podsetio da je u decembru EBRD emitovala dinarsku obveznicu i najavio da će do kraja marta ove godine biti realizovana prva tranša kredita u dinarima.

Memorandum o razumevanju ima dva cilja. Pored toga što će podstaći sprovođenje programa finansiranja malih i srednjih preduzeća u lokalnoj valuti, te firme će imati bolji pristup sredstvima, ne samo kada je u pitanju novac, već i tehnička podrška, rekao je Berg na konferenciji za novinare.

Vujović je istakao da je pre godinu dana zakonski omogućeno da međunarodne finansijske organizacije u Srbiji izađu sa hartijama denominovanim u dinarima.

Tabaković je rekla da su projekti poput ovog, kojima se podržava korišćenje dinara, jedan od kamena temeljaca razvoja domaćeg tržišta.

Izvor: N1