Ekonomisti “nobelovci” oštro kritikovali Le Pen

PinterestFacebookTwitterShare

Veliki broj dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju kritikovao je “antievropske” i “protekcionističke” programe nekih kandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj, pre svega desničarku Marin Le Pen.

U zajedničkom tekstu, 25 nobelovaca različitih pogleda na globalizaciju i kapitalizam složilo se o osnovnim načelima – da se naučna misao ne sme zloupotrebljavati i da bi povratak na nacionalne valute i istupanje iz EU bio štetan.

“Kandidati za predsednika u Francuskoj, pre svega Marin Le Pen i njeni timovi, citirali su neke od nas kako bi opravdali politički program o pitanju Evrope”, navelo je u tekstu u dnevniku Mond (Le Monde) 25 ekonomista nobelovaca, među kojima su i Amerikanac Robert Solou (Solow), dobitnik Nobelove nagrade 1987. godine, Indijac Amartija Sen, dobitnik nagrade 1998. godine i Francuz Žan Tirol (Jean Tirole), dobitnik nagrade 2014.

Uprkos “različitim pogledima” na monetarnu uniju i politiku obnove, saglasni smo u osudi ove instrumentalizacije ekonomske misli, naveli su potpisnici, uz ocenu da su evrointegracije ključne za očuvanje ekonomskog napretka članica EU.

Među potpisnicima su i pobornici liberalizma, ali i oni koji imaju kritičniji stav prema globalizaciji i evru, poput Amerikanca Džozefa Štiglica, “nobelovca” iz 2011. godine, a kandidatkinja Nacionalnog fronta ga redovno citira.

“Razvoj koji predlažu antievropski programi destabilizovao bi Francusku i doveo u pitanje saradnju evropskih država, koja danas obezbeđuje ekonomsku i političku stabilnost u Evropi”, navelo je 25 potpisnika, koji se snažno protive i vraćanju nacionalne valute u Francuskoj.

Oni su ocenili da su izolacionističke i protekcionističke politike koje se sprovode na uštrb drugih zemalja opasna sredstva za stvaranje rasta, i da bi naškodile i Francuskoj i njenim ekonomskim partnerima.

Potpisnici su se osvrnuli i na stav desnice prema migrantima. “Kada su dobro integrisani na tržište rada, migranti mogu biti ekonomska šansa za zemlju u koju dolaze”, naveli su oni.

U tekstu su pomenuli samo Marin Le Pen, mada na francuskoj političkoj sceni ima i drugih koji se zalažu za jačanje protekcionizma i izlazak iz zone evra.