Epl spušta cene najpoznatijih uređaja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Svaka nova generacija iPhonea ili iPada skuplja je od konkurencije, jer brend ima status najvrednijeg na svetu, ali u Eplu (Apple) su izgleda promenili ploču i odlučili gedžetima da spuste cenu.

Nedavno predstavljanje jačeg modela iPada po “low-cost” ceni već od 330 dolara, što je nadomak rivalima iz Samsunga, Lenova i Majkrosofta, te “dupliranje” memorije najjeftinijeg iPhonea SE sa 16 na 32 GB znače i težnju Epla da se nadmeće i cenom, a ne samo “totalnim razlikovanjem od drugih” kao do sada.

Na Biznis Insajderu primećuju da kompanija time nastoji da dopre do što šireg kruga korisnika, poput onih u Indiji kao rastućem tržištu, kako bi mogla dalje ostvarivati svoj rast i u premijum segmentu, gde ljudima nije teško plaćati, kako im kritičari spočitavaju, “Eplov namet”.

“Menadžment Epla nastoji da pojeftinjenjem uređaja proširi korisničku bazu, ali sa druge strane ojača i udeo među onima koji su bogatiji, kako bi se nametnuo i kao luksuzni brend i statusni simbol, na primer u Kini, smatra analitičar Kif Leswing, pozivajući se na glasine kako bi novi iPhone 8, čije se predstavljanje očekuje u septembru, mogao koštati i 1.000 dolara, zbog naprednih opcija.

Kompanija je u trećem lanjskom kvartalu imala za 19 posto manju dobit nego 2015. zbog slabije prodaje iPhonea.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Beta/AP