EPS ostvaruje profit, ali se sistem urušava?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: EPS

Elektroprivreda Srbija planira da u naredne tri godine, zaključno sa 2019, nastavi pozitivno da posluje. Odnosno, da joj u ovoj godini prihodi za 16,6 milijardi dinara budu veći od rashoda, u 2018. godini za 24,4 milijarde dinara, au 2019. godini za 25,3 milijarde dinara, pokazuje konsolidovani plan poslovanja ovog javnog preduzeća.

Takvi rezultati poželjni su, pre svega, zbog stalnih primedbi Fiskalnog saveta na rad i kašnjenje u restrukturiranju ovog javnog preduzeća, pa je Pavle Petrović, predsednik ovog saveta, nedavno ponovio da EPS sada ostvaruje profit, ali da su investicije veće od amortizacije, zbog čega se taj sistem urušava, piše Politika.

Dug tog preduzeća iznosi 1,1 milijardu evra i dupliranje u odnosu na 2009. godinu. EPS će kako je predviđeno planom, ove godine najviše para da potroši na zaposlene oko 63,9 milijardi dinara, kupovinu struje 30,2 milijardi dinara i amortizaciju 40 milijardi dinara. S druge strane, naplata električne energije trebalo bi u najvećoj meri da popuni budžet EPS-a. Planirana je zarada od 221,6 milijardi dinara, dok bi prodaja uglja za industriju i široku potrošnju inkasirala oko pet milijardi dinara.

Izvor: Politika

Foto: EPS