EU najavila ukidanje carine na kineske solarne panele

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija najavila je da će nakon 18 meseci početi sa ukidanjem antidamping carine na uvoz kineskih solarnih panela, čime bi okončali dugotrajan spor s jednim od najvećih trgovinskih partnera.

Izazvani protekcionističkim stavovima američkog predsednika Donalda Trumpa, iz Unije su potvrdili odanost načelima slobodne trgovine i najavili tesniju saradnju s Kinom.

EU je uvela carine Kini 2013. godine, budući da su se evropski proizvođači solarnih ploča žalili da ih jeftini kineski uvoz tera u stečaj. Sa druge strane, monteri su se žalili da im carine povećavaju troškove.

“Kolegijum (predstavnika 28 država članica) izvagao je opcije, uključujući i različite interese, i odlučio da produži mere za 18 meseci i potom ih postepeno ukidati”, kazao je Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

“Sada ćemo izneti taj predlog državama članicama. Svrha postupnog ukidanja je da proizvođačima solarnih panela u Evropi obezbedimo dovoljno vremena da se prilagode novoj situaciji”, dodao je on.

Prema zvaničnim evropskim podacima, vrednost bilateralne razmene EU i Kine u 2015. godini je iznosila 520 milijardi evra, pri čemu je EU beležila trgovinski minus od 180 milijardi.

Izvor: Seebiz