EU usvojila mere za kineski čelik, Srbija pod nadzorom

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija je definitivno usvojila zaštitne mere protiv jeftinog čelika iz Kine, dok mere za čelik iz Srbije i još četiri zemlje nisu usvojene već će se nastaviti nadzor tokom dodatnih šest meseci.

Mere protiv Kine su privremeno usvojene u oktobru, a sada su donete definitivne mere koje podrazumevaju još više carine, saopšteno je u Briselu.

To će, prema objašnjenju portparola Komisije, služiti da se “evropski proizvođači čelika zaštite od štetnih efekata kineskog dampinga”, odnosno nerealnog snižavanja cena.

Evropska unija pomno prati sektor čelika, u kojem postoji veliki višak kapaciteta na svetskom nivou, i do sada je doneto više desetina mera, a ovog puta u pitanju su neki proizvodi toplovaljanog čelika.

EU je saopštila i da neće nametnuti privremene mere za ove proizvode iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine, o kojima je u julu pokrenuta istraga.

“Istraga o proizvodima iz ovih zemalja će se nastaviti tokom još šest meseci i biće detaljnije procenjen uticaj mogućih mera na industrije koje koriste uvezeni čelik” za proizvode u EU, naveo je portparol Komisije.

Istraga je pokrenuta u julu.

Izvor: Beta