FAM po UPPR-u vraća 26 od 136 miliona evra duga

PinterestFacebookTwitterShare

Fabrika maziva (FAM) u Kruševcu prema novom Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) u narednih deset godina treba da vrati 26 miliona evra od ukupno 136 miliona evra duga, što će obezbediti opstanak fabrike na tržištu, navode u rukovodstu te kompanije.

“UPPR je najpre usvojen prošlog maja, ali je, zbog procesnih razloga, odlukom Apelacionog suda, ponovo morao da bude urađen, a novi je usvojen krajem maja”, rekla je Beti generalna direktora FAM-a Jelica Đurović Petronijević.

Ona je podsetila da su 31. oktobra 2015. godine ukupne obaveze FAM-a bile 136 miliona evra i da su nastale u periodu privatizacije, zbog čega je i došlo do njene obustave.

“Obaveze smo kroz UPPR sveli na 26 miliona evra, vlada je donela zaključak kojim nalaže državnim poveriocima da otpišu potraživanja prema FAM-u od oko osam miliona evra, ukoliko taj plan postane pravosnažan”, rekla je Jelica Đurović Petronijević.

UPPR predviđa grejs period od dve godine, tokom kojih fabrika treba da se konsoliduje, te period otplate duga od osam godina. Predviđen je uslovni otpis 90 odsto potraživanja neobezbeđenih poverilaca, do koga će doći u desetoj godini, odnosno kada preduzeće vrati deset odsto dugovanja prema njima.

Direktorka FAM-a je podsetila je da je opstanak fabrike, posle privatizacije raskinute 2011. godine, pomogla država, najpre uvodeći preduzeće u postupak restrukturiranja i štiteći ga od poverilaca, a potom i nakon donošenja novog Zakona o privatizaciji 2014. godine stavljanjem fabrike na listu zaštićenih u dodatnom roku.

FAM je, kako je rekla, u tom periodu sopstvenim snagama uspeo da održi poslovanje, stalno povećavajući proizvodnju i prodaju.

Kompanja, koja ima 220 radnika, prema njenim rečima, na vreme izmiruje obaveze prema državi, snabdeva sva javna preduzeća, učestvuje na tenderima i izvozi u zemlje okruženja.

Prihodi od prodaje su u prva četiri meseca ove godine iznosili 550 miliona dinara, što je za 14 odsto više od planiranih, dok je prodaja bila oko tri hiljade tona, što je za oko 23 odsto više od plana.

 

Izvor: Beta