Fič: Tramp opasnost za globalnu ekonomiju

PinterestFacebookTwitterShare

Rejting agencija Fič (Fitch) objavila je da američki predsednik Donald Tramp predstavlja opasnost za globalnu ekonomiju zbog agresivnog tona i spremnosti za neočekivane iznenadne promene u američkoj politici.

Tvrdokorni stavovi o trgovini i imigraciji predstavljaju potencijalno ozbiljne probleme za svet. “Trampova administracija predstavlja rizik za međunarodne ekonomske odnose i globalne suverene kreditne osnove”, kaže se u saopštenju agencije.

“Predvidljivost politike SAD je smanjena, sa uspostavljenim međunarodnim kanalima komunikacije i normama odnosa koji su izdvojeni i podižu mogućnost iznenadnih, neočekivanih promena u američkoj politici sa potencijalnim globalnim implikacijama.”

Fič napominje da može doći do povećanja troškova zaduživanja za zemlje, te do ograničenja kretanja kapitala i ljudi. Tramp može izazvati svađe koje će destabilizovati međunarodna finansijska tržišta.

Agencija je, na drugoj strani, pohvalila Trampove najave o nižim porezima i uklanjanju propisa, te o povećanju potrošnje na infrastrukturu.

Izvor: Agencije