Fiskalni savet: Srbija daleko od zdravih finansija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Srbija je još daleko od visokih stopa privrednog rasta i od uređenih i zdravih javnih finansija, iako je u 2015. godini i 2016. postigla ohrabrujući napredak u ekonomskim i fiskalnim kretanjima, ocenio je Fiskalni savet.

Na privredni oporavak i umanjenje fiskalnog deficita u prethodne dve godine uticali su “kratkoročni i neplanirani činioci koji se lako iscrpljuju”, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta koji će sutra biti predstavljen na Kopaonik biznis forumu.

Privrednu aktivnost u Srbijhu su pokrenuli, kako je ocenjeno, spoljni faktori rasta – snažan pad cene nafte i hrane, smanjenje kamatnih stopa na zaduživanje u evrima i brži oporavak regiona i evrozone.

“Zbog toga su skoro sve zemlje regiona, a ne samo Srbija, u 2015. i 2016. godini imale rast bruto društvenog proizvoda (BDP) za oko jedan procentni poen veći od prognoziranog”, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

U tom dokumentu se navodi da su za Srbiju “fiskalni rizici, koji se naročito odnose na loše poslovanje javnih i državnih preduzeća, gotovo nepromenjeni u 2017. godini u odnosu na 2014. godinu”.

Izvor: Beta

Foto: Beta