Forbs: Ovo je najbogatiji Rus

leonid_mikhelson2_novatek_youtube
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Leonid Miheljson, suvlasnik ruskog proizvođača gasa Novateka, najbogatiji je Rus drugu godinu zaredom s bogatstvom procenjenim na 18,4 milijarde dolara, objavilo je u četvrtak rusko izdanje časopisa Forbs (Forbes).

Miheljson (61) je povećao svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu i na Forbsovoj listi 200 najbogatijih ruskih biznismena 2017. zauzeo je prvo mesto.

Osim većinskog udela u Novateku, drugom najvećem ruskom proizvođaču gasa nakon Gazproma, Miheljson takođe ima udeo u petrohemijskoj firmi Sibur.

Aleksej Moradošov (51), vlasnik ruskog proizvođača čelika Severstala, na drugom je mestu s 17,5 milijardi dolara, a na trećem je Vladimir Lisin (60), predsednik uprave metalurškog kombinata NLMK s bogatstvom procenjenim na 16,1 milijardu dolara.

leonid_mikhelson_novatek_youtube

„Cena ulaznice“ za mesto na listi ruskih bogataša dostigla je rekordnih 500 miliona dolara ove godine u poređenju sa 350 miliona pre godinu dana, navodi Forbs.

Ukupno bogatstvo najbogatijih 200 Rusa poraslo je na 460 milijardi, što je više od 100 milijardi u godinu dana. Broj milijardera takođe je porastao – na 96 sa 77.

Taj je rast prouzrokovao jačanje rublje u odnosu na dolar i povoljni uslovi na globalnim tržištima sirovina, prvenstveno rast cena čelika.

U rezultatu toga, drugo i treće mesto na Forbsovoj listi zauzeli su kraljevi čelika.

Izvor: BIZLife/Poslovni.hr

Foto: YouTube screenshot

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.