FOTO: Kad laici “crtaju” parking

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Taman pomislite kako su gradske vlasti, odnosno njihovi neimarski puleni, dostigli vrhunac svojim “stručnim” idejama i rešenjima, poput tramvajskog tega na sred pešačkog prelaza ili muzičke fontane, oni vas iznova iznenađuju.

Iako iznenađenja nisu toliko grandiozna poput detalja iz Ulice Vojvode Stepe ili sa centralnog gradskog trga, svakako su vredna pomena, jer se tiču jednog od gorućih gradskih problema – parkinga.

Istraživanja kažu da trećina automobila u pokretu u jednom gradu traži parking. Tako da, koliko god kopali i gradili gradskih garaža, u Beogradu će se izgleda uvek tražiti parking više. U prilog tome nedvosmisleno ide i priča o izdavanju parkinga u privatnoj režiji, koji je postao unosan biznis.

Informacija zlata vredna – slobodno parking mesto

Prema tome, umesto da gde god mogu “obeleže” novi prostor za automobile, gradski urbanisti ih ukidaju, a jedan od očitih primera su i stubovi sa zastavama “Beograda na vodi” koji su zauzeli nekoliko parking mesta u prometnoj Karađorđevoj ulici.

Slična situacija se ponovila i u neposrednom komšiluku, u manjem i zatvorenom delu ulice Kraljevića Marka, gde su gradski stručnjaci za saobraćaj odlučili da preurede obeležena parking mesta, tako što su kosih šest, precrtali u paralelnih četiri mesta za automobil.

Iako je logično pretpostaviti da su ovim potezom želeli da oslobode propisan prostor za pešake, sama fotografija ne ide u prilog ovakvom stavu. Naime, pešaci bi morali da se kreću u cik-cak, pošto na srednjem delu ulice stoji mini trafo, u koji direktno udaraju ako se kreću novonastalom pešačkom rutom.

BGparking2Takođe, fotografija pokazuje kako se, u delu grada gde je parking mesto “zlata vredno”, domišljati vozači snalaze na sve načine, te popunjavaju upravo prostor zamišljen za pešake.

Isti postaju nedostupni “pauk” vozilima jer su blokirani drugim automobilima, ne moraju da plate parking jer nisu parkirani na obeleženom mestu, a pešacima opet ostavljaju mali prostor za manevar, te se oni i dalje drže ustaljene maršute – sredinom ulice.

Jedino ako za taj prazan prostor nisu “osmislili” neki novi idejni projekat…

Izvor: BIZLife

Foto: A.M.