Gas poskupljuje posle zime?

PinterestFacebookTwitterShare

Spekulacije o poskupljenju gasa su, izgleda, ipak tačne, s tim što se skok cena plavog energenta za domaćinstva očekuje posle zimske grejne sezone, saznaju Novosti.

Kako nezvanično saznaju Novosti, poskupljenje gasa bilo je u planu i taj rast se merio između 14 i 16 odsto. Od pomeranja cena, međutim, odustalo se bez obzira na ekonomske razloge za poskupljenjem ovog energenta.

Odlučeno je da domaćinstva sada ne bi trebalo dodatno opteretiti većom cenom gasa, ali da je poskupljenje neophodno i najverovatnije će se dogoditi posle završetka grejne sezone.

Na decembarskim računima koje je Beogas podelio domaćinstvima jasno se najavljuje povećanje cena za 14,02 odsto. Za toliko je, prema upozorenjima sa računa, Srbijagas navodno zatražio dozvolu od Agencije za energetiku, koja prema važećim propisima mora da odobri svako poskupljenje energenata.

S druge strane, u Agenciji za energetiku su naglasili da nisu ni dobili nikakav zahtev za korekciju cene gasa, a bez njihovog “zelenog svetla”, nema ni poskupljenja plavog energenta.

U najavi poskupljenje gasa za 14,2 odsto. Agencija za energetiku negira

Tako je Srbijagas pre nego što je i zatražio dozvole od Agencije, upozorio distributere da bi uskoro mogli da očekuju poskupljenje. To su distributeri samo preneli svojim potrošačima.

Onda je, dan kasnije, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović negirao da će se sada menjati cena gasa, iako bi, kako je rekao “to moglo da se dogodi”. Do promene cena bi moglo da dođe s obzirom na metodologiju i formule za izračunavanje cena, rekao je on.

Prema rečima Gordana Tanića iz Agencije za energetiku, metodologija na koju se poziva Bajatović definisana je tenderom za utvrđivanje snabdevača za javne snabdevače. Kada Srbijagas u saradnji sa Ministarstvom energetike donese odluku o veleprodajnoj ceni, onda se podnosi zahtev Agenciji za energetiku.

Tokom 2016. godine nekoliko puta smo smanjivali cenu, jer je nabavna cena padala. Sada su se stekli uslovi za njen rast. Cena gasa prati cenu nafte na tržištu i određuju se za naredni kvartal.

Izvor: Novosti