Gasprom zadovoljio Brisel

Gazprom_BetaAP.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija je izrazila zadovoljstvo jer se ruski gasni gigant Gasprom obavezao na sporazumno rešenje istrage pokrenute zbog njegove zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu u osam zemalja EU.

„Ta obaveza je odgovor na našu zabrinutost za stanje konkurencije. Sada želimo da saznamo stavove klijenata i drugih zainteresovanih strana koje ćemo proučiti pre donošenja bilo kakve odluke“, izjavila je komesarka za konkurenciju Margaret Vestager.

EU zamera Gaspromu da „sprovodi strategiju podele tržišta gasa u Srednjoj i Istočnoj Evropi.“

Ta moćna energetska kompanija, pod kontrolom ruske države, krajem decembra prošle godine se u pisanom obliku obavezala da će svoje poslovanje usaglasiti s propisima EU, u nadi da će time postići sporazum o okončanju istrage.

Ako treće strane prihvate te obaveze Gasproma, one će postati zakonski obavezujuće i procedura će biti završena. Ali, ako Gasprom svoja obećanja ne sprovede u praksi, EK bi ga mogla kazniti oduzimanjem deset odsto godišnjeg obrta koji je 2015. godine iznosio 82,9 milijardi evra.

U svom potvrđenom obećanju, Gasprom je najavio da će ukloniti „sve ugovorne barijere za slobodan transport gasa“, i preduzeti „konkretne korake koji bi omogućili bolju integraciju“ tržišta.

Ruska firma se obavezuje i „na nekoliko važnih promena u svojim ugovornim uslovima o prilagođavanju cena“ kako bi se osiguralo da one budu konkurentne.

Zainteresovane strane imaju sedam nedelja da obaveste EU o svojim primedbama na to obećanje Gasproma, pošto ono bude objavljeno u Službenom listu EU.

Izvor: Beta