IT giganti zajedno tužili Trampa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Evan Vucci

Oko 100 kompanija, među kojima su Epl, Gugl i Majkrosoft, podnele su zajedničku tužbu protiv uredbe američkog predsednika Donalda Trampa o privremenoj zabrani ulaska u SAD, tvrdeći da ta uredba “znatno šteti američkom poslovanju”.

Među potpisnicima tužbe koja je podneta američkom Apelacionom sudu za Deveti sudski okrug, nalaze se i kompanije Fejsbuk, Tviter, Intel, Ibej, Netfliks i Uber, a i netehnološke kompanije kao što su Levi Štraus i Čobani, prenosi Rojters.

Ta uredba predstavlja značajno odstupanje od principa pravednosti i predvidivosti koji su upravljali imigracionim sistemom SAD tokom više od 50 godina, navodi se u tužbi.

Kompanije naglašavaju da Trampova uredba nanosi veliku štetu američkom poslovanju, inoviranju i privrednom rastu. Takođe podsećaju na to da su imigranti ili njihova deca osnovali više od 200 kompanija na listi 500 najuspešnijih preduzeća.

Američke tehnološke kompanije, koje zapošljavaju veliki broj ljudi stranog porekla, među najglasnijim su grupama koje se bune protiv Trampove uredbe o privremenoj zabrani ulaska u SAD za izbeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja, napominje britanska agencija.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Beta/AP Evan Vucci