Grad Beograd raspisao konkurs za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Grad Beograd raspisao je danas javni konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada Beograda, saopštila je Gradska uprava.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao je da će prema uslovima konkursa, biti postavljeno minimum 750 bicikala na 150 stanica širom grada u periodu od šest godina, a od ukupno ponuđenog broja bicikala, 20 odsto će biti električni.Mali je istakao da su biciklisti jedan od prioriteta Gradske uprave, zbog čega je i predviđeno da ove i sledeće godine bude uređeno 120 kilometara novih biciklističkih staza.

On je dodao da Beograd trenutno ima 83 kilometra biciklističkih staza, kao i da su nedavno počeli radovi na izgradnji pešačko-biciklističke staze u Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, na deonici od Ušća do hotela Jugoslavija.

Mali je podsetio i da je JKP “Parking servis” na nekoliko svojih parkinga i u garažama već postavio bicikle koje građani mogu da koriste.

Konkursom je predviđeno da stanicu čin obeležena i uređena površina za preuzimanje i vraćanje bicikala, bicikli i informacioni pano.

Sastavni deo stanice su uređaji i instalacije sa informatičkim rešenjima, koji omogućavaju komunikaciju sa korisnicima, a naročito preuzimanje i vraćanje bicikala, gotovinsko plaćanje, informaciju o broju slobodnih bicikala putem interneta i identifikaciju kvarova, a može biti omogućena i registracija korisnika i čitanje platnih i drugih kartica.

Stanica se napaja putem priključka na energetsku mrežu ili putem solarne energije, a ukupan kapacitet stanice mora biti minimum 10 mesta za parkiranje ;koja mogu biti organizovana u jednom ili u dva reda parkiranih bicikala.

Konkurs predviđa da ponuđač obezbedi mogućnost besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju od 30 minuta za prvu započetu vožnju u toku dana i da mesečno obezbedi mogućnost dodatnog besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju od pet časova (u koje se ne računa 30 minuta besplatne vožnje za prvu započetu vožnju svakog dana).

Poslednji dan za podnošenje prijave na konkurs je 21. avgust 2017. godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay