Gugl ne mora da plati 1,1 milijardu evra poreza Francuskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Google

Gugl neće morati da plati Francuskoj 1,1 milijardu evra na ime poreskog dugovanja, pri čemu je sud u Parizu presudio da irska podružnica te kompanije nije odgovorna za plaćanje poreza u Francuskoj.

Gugl zapošljava 700 ljudi u Francuskoj, ali oglašivački ugovori sklopljeni za prikazivanje u Francuskoj knjiženi su putem podružnice u Irskoj gde su niži porezi. Gugl je u 2015. platio 6,7 miliona evra korporativnog poreza u Francuskoj.

Sud je istakao da Gugl nije imao “stalnu poslovnu jedinicu”, niti dovoljno oporezivu prisutnost u Francuskoj da bi se opravdali zahtevi francuskih vlasti. “Gugl Irska nije trebalo oporezivati u Francuskoj od 2005. do 2010. godine”, stoji u presudi francuskog suda.

Francusko ministarstvo finansija kratko je poručilo da će razmotriti mogućnosti žalbe.

Evropske vlasti su pooštrile svoj pristup tehnološkim gigantima iz SAD, uključujući i Gugl i njegovu krovnu kompaniju Alfabet. U junu je EU kaznila Gugl s rekordne 2,4 milijarde evra zbog zloupotrebe svoje dominantne pozicije u poslovanju s internet pretragom.

Italijanske i britanske vlasti su postigle nagodbu s Guglom kako bi povratile deo poreza za koji smatraju da ga kompanija duguje.

U sklopu sporazumnog rešenja informatički gigant je u Italiji pristao da plati 306 miliona evra, a u Britaniji 130 miliona funti.

Izvor: SEEbiz

Foto: Google