Hestil investira u Železaru i zapošljava

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Železare u Smederevu Sihai Song potvrdio je da će ove godine kineski vlasnik investirati 120 miliona dolara u modernizaciju proizvodnje u kojoj se, kako kažu u sindikatu, već zapošljavaju novi radnici.

Povodom antidamping istrage Evropske komisije za period od jula 2015. do kraja juna 2016, poručuje da će smederevska železara prodavati samo srpske proizvode, a ne čelik iz Kine.

U kompaniji Hestil Srbija usredsređeni su, kažu, samo na prodaju svojih srpskih proizvoda. Podsećaju da je godišnji kapacitet čeličane 2,2 miliona tona čelika.

“Tokom proteklih godina, roba proizvedena u Železari predstavljala je oko jedan odsto tražnje Evropske unije. Hestil Srbija ostaje posvećen servisiranju kupaca u EU, ali smo uočili potencijal tržišta prerađivačke industrije u Srbiji i u regionu kao svoju glavnu razvojnu šansu.”

Hestil se neće baviti prodajom čelika iz Kine i drugih zemalja u Srbiji, zemljama EU i okruženja, rekao je direktor Železare Sihai Song.

Kineski vlasnik poručuje da će tokom ove godine prevashodno investirati u nove tehnologije kako bi srpski čelični proizvodi zadovoljili visoke standarde kvaliteta koje zahteva evropsko tržište.

“Ove nove tehnologije, ove što ih zovemo četvrta industrijska revolucija, one dosta mogu i na području metalurgije da pomognu jer može da se pravi veći izvadak”, kaže stručnjak za crnu i obojenu metalurgiju Nikola Majinski.

I zaposleni u železari su zadovoljni kineskim vlasnikom jer poslovni rezultati, kažu, nikad nisu bili bolji. “Sve normalno funkcioniše, a ono što je vest jeste da se prima jedan broj mladih radnika za proizvodne pogone. Svakodnevno se objavi poneki konkurs”, kaže predsednik Samostalnog sindikata kompanije Hestil Srbija Siniša Prelić.