Holandski i nemački marketi povlače zagađena jaja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Holandski i nemački supermarketi masovno sa svojih polica povlače hemijski zagađena jaja, uz milionski gubitak u evrima, naveli su holandski uzgajivači živine.

Najveći lanac supermarketa u Holandiji Albert Hejin zaustavio je prodaju 14 vrsti jaja u skladu sa odlukom holandske uprave za bezbednost hrane, izjavio je Frans presu neimenovani portparol tog anca.

“Sva jaja će biti vraćena u skladišta i uništena”, rekao je portparol i dodao da je to presedan u istoriji tog lanca supermarketa.

Za hemijsko zagađenje se saznalo pošto su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć udruženja “Čikfrend” (Chickfriend), specijalizovanog za iskorenjivanje parazita koji napada živinu.

To preduzeće je u svom proizvodu za iskorenjivanje parazita koristilo organsko jedinjenje “fipronil” koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja i krpelja, ali je zabranjeno pri lečenju životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je “fipronil” u većoj količini “umereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Ta afera je pogodila i Nemačku koja je uvezla holandska jaja i počela da stopira prodaju njihovu prodaju. U Belgiji je pokrenuta istraga, iako tih jaja nema u toj zemlji.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay