• English
X

Poslovne vesti

Hrvatska usvojila “Leks Agrokor”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Hina

Sabor Hrvatske izglasao je Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju, poznatiji kao Leks Agrokor.

Zakon omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika, a poverenika imenuje država.

Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

U izradu Zakona krenulo se po izbijanju velike krize u Agrokoru zbog prezaduženosti, ali iz Vlade tvrde da njegov cilj nije zaštita vlasnika Ivice Todorića, već hrvatske privede.

Premijer Andrej Plenković ponovio je da je u slučaju koncerna Agrokor cilj zaštita hrvatske ekonomije, radnika, dobavljača i onih koji su na njih naslonjeni, poverilaca i same kompanije, tako da se restrukturira i da joj se osigura nova likvidnost.

Premijer je naglasio da bi Vlada bila zadovoljna kada bi se akteri krize u Agrokoru dogovorili o rešenju bez primene zakona, ali ako to ne uspeju Vlada je spremna da pruži doprinos.

Zakon nisu podržali predstavnici najvećih stranaka opozicije. Predsednik HNS i bivši ministar privrede Ivan Vrdoljak ocenio je da se zakonom neće popraviti situacija u Agrokoru niti sanirati šteta nastala zbog “neodlučnosti i zakasnele reakcije Titanik Vlade”.

Povezane vesti

Nakon sastanka Agrokora i banaka, medijima se obratio i glavni direktor za restrukturiranje Antonio Alvarez.

“Upravo smo završili konstruktivan sastanak sa svim članovima Odbora za koordinaciju banaka. Oni nastavljaju podržavati dalje poslovne operacije Grupe kao i sve druge doprinose, posebno one od strane zaposlenih i dobavljača tokom ovog izrazito neizvesnog perioda”, poručio je.

Oni jednoglasno izražavaju nameru finansiranja operativnih potreba Grupe za finansijskim sredstvima pod uslovom da ta sredstva imaju prioritetni status u novom Zakonu, koji je upravo izglasan u Saboru, istakao je Alvarez.

Izvor: Beta, Agencije

Foto: Beta/Hina