Hrvatski turizam “krizira” za radnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: I.L.

Uprkos visokoj nezaposlenosti u Hrvatskoj, turističkom sektoru nedostaje oko 20.000 kvalifikovanih radnika.

Sindikalci poručuju da je rešenje u povećanju plata i poboljšavanju radnih uslova u turizmu.

Hrvatska je suočena s još jednim paradoksom: uprkos jednoj od najviših stopa nezaposlenosti u EU, Hrvatsku ugrožava hronični nedostatak kvalifikovane radne snage, i to u skoro svim privrednim granama.

Nedostatak kvalitetne radne snage posebno pogađa turizam kao stratešku privrednu granu, a ovaj paradoks može se objasniti činjenicom da poslodavci u turizmu traže iskusne i stručne radnike, koji su u velikom broju potražili bolju budućnost u zapadnim zemljama.

Kako se procenjuje, prošle je godine u turizmu manjkalo 15.000 sezonskih radnika, a ove se godine taj broj povećao na 20.000.

Direktor specijalizovane riječke agencije za zapošljavanje “Posao i karijera” Bojan Lukša potvrđuje da je broj raspoloživih radnika, takozvanih sezonaca, u unutrašnjosti Hrvatske, posebno u Slavoniji, poslednjih nekoliko godina u velikom padu.

Manjak radnika, po njegovom mišljenju, direktna je posledica ulaska Hrvatske u EU jer radnici u potrazi za boljim radnim mestima napuštaju Hrvatsku, ali i negativnih demografskih trendova.

Ulazak Hrvatske u EU onemogućio je i dolazak radnika iz susednih zemalja, posebno iz BiH, naročito u turizam i brodogradnju, što je u ranijim razdobljima bilo uobičajeno.

Izvor: B92

Foto: I.L.