Indijski MSSL kupuje PKC, koji ima fabriku u Smederevu

PinterestFacebookTwitterShare

Motherson Sumi Sistems Ltd (MSSL), najveći indijski proizvođač auto komponenti, ponudio je čak 571 milion evra za većinski paket akcija finske PKC grupe.

Namera indijske kompanije je da proširi svoje prisustvo na globalnom tržištu električnih instalacija koje se koriste u komercijalnim vozilima, a ova akvizicija bi trebalo da bude završena do kraja marta.

Indijska kompanija je najavila tendersku ponudu od 23,55 evra po akciji PKC Group, navodi se u kompanijskom saopštenju. Nakon ponude, akcije PKC skočile su 49 odsto, na 23,29 evra u Helsinkiju, MSSL je porastao 2,1 odsto.

MSSL je saopštio da će kroz kombinaciju poslovanja dve kompanije obezbediti pristup na SAD i evropskom tržištu komercijalnih vozila. Indijski proizvođač će zauzvrat pomoći finskoj kompaniji da proširi tržište u azijsko-pacifičkom regionu.

Prema podacima koje je prikupio Blumberg, Motherson Sumi je 30. septembra imao 59,4 milijardi rupija (872 miliona dolara) gotovine i gotovinskih ekvivalenata.

Odbor direktora PKC je jednoglasno odlučio da preporuči akcionarima da prihvate ponudu za tender. Kombinacijom dve kompanije, očekuje se stvaranje vodećeg snabdevača elektro-sistema i komponenti za svetsku transportnu industriju.

Kakve će posledice ova transakcija imati po fabriku finske kompanije u Smederevu, za Danas niko u toj fabrici nije imao komentar. Fabrika na braunfild lokaciji u Smederevu svečano je otvorena 6. marta 2014. godine.

Izvor: Danas